Meet&GReet periode 3
Voor ons derde en laatste onderzoek voor CKV moesten we natuurlijk weer een passende
Meet&Greet bedenken.
​
We hadden in de klassikaal ook al de documentaire genaamd Deepfake (https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/deep-fake-news.html) gekeken, dat kwam ons dus heel goed uit. De review van deze documentaire
kunt u hieronder vinden.
​
We kwamen als snel op het idee om het Beeld & Geluid museum in Hilversum te bezoeken.
Daar was namelijk afgelopen periode een tentoonstelling te zien over het onderwerp
Deepfake. De tentoonstelling genaamd F*cked by Deepfake is grotendeels opgezet door Theo
Gevers (UVA). We kwamen in het museum in een ruimte terecht die in zijn geheel besteed was
aan het thema Deepfake. We kregen daar de mogelijkheid om Deepfake bij ons zelf toe te passen, dit was erg leerzaam. Natuurlijk deze educatieve momenten ook vastgelegd. Geniet van de volgende kiekjes en nog wat extra filmpjes waar u al helemaal van kan genieten!
​
Naast de Meet&Greet van het Beeld&Geluid museum hebben wij twee documentaires gekeken. Één daarvan was in de klas en de andere was nog een korte documentaire van de wereld draait door. En alsof dat nog niet genoeg was hebben we ook prof Theo Gevers nog gemailed!
Documentaire fame shame
De documentaire fame/shame gaat over grappige filmpjes die het hele internet overgaan. Vaak zijn deze foto’s of filmpjes zonder de toestemming van de desbetreffende personen te vinden op internet. Ze zijn op grappige momenten gefilmd of gefotografeerd en dat gaat gelijk het internet op zodat we er met zijn alle om kunnen lachen. Iedereen lacht mee maar het wordt vaak vergeten dat de mensen die op die foto’s of filmpjes staan dat helemaal niet leuk vinden. Die hebben waarschijnlijk helemaal geen toestemming gegeven om die filmpjes of foto’s op internet te zetten. In de documentaire spreekt regisseur Eef Hilgers gedupeerden, maar ook de mensen die de filmpjes op internet gezet hebben.
Mening:
Ik vind het goed dat er aandacht besteed wordt aan dit soort filmpjes en hypes. Ik vind zulke filmpjes zelf ook erg grappig maar als je er zo over nadenkt is het helemaal niet grappig. Iedereen heeft wel is momenten waarop ze er slecht uitzien, chagrijnig zijn, onaardig zijn naar anderen of momenten waar ze per ongeluk vallen etc. Het is dan niet echt grappig als je gefilmd of gefotografeerd wordt. Soms zijn mensen gewoon echt asociaal of doen ze iets wat echt niet kan, dan kan ik me voorstellen dat je geïrriteerd of boos bent. Zelfs dan vind ik alsnog niet dat je iets mag filmen en het dan zomaar op internet mag zetten. Er zijn daarentegen ook gewoon mensen die een keer een slechte dag hebben of iets waardoor ze per ongeluk vallen etc. Deze mensen worden ten eerste op internet gezet zonder dat ze dat willen en ten tweede worden ze soms ook nog slecht neergezet omdat ze bijvoorbeeld een slechte dag hebben. Die mensen zien je alleen maar op internet waardoor het lijkt alsof ze altijd zo zijn. Naast de mensen die je niet kent, kan het ook nog gevolgen hebben voor de mensen die je wel kent. Zij krijgen een andere kant van jou te zien en denken misschien wel ‘die willen we niet binnen ons bedrijf’ of ‘daar hoef ik geen vrienden mee te zijn’. Het kan soms dus ook je baan of een vriendschap kosten en dat allemaal om één zo’n stom filmpje op het internet. Ik vind eigenlijk dat je niemand mag filmen en het dan al helemaal niet ongevraagd zomaar op internet mag zetten. De kans dat dat gebeurt is klein maar ik denk wel dat er echt beter over nagedacht moet worden voordat je iets op internet zet.
Documentaire Deepfake
In de documentaire over deepfake gaat het over de technologie ‘deepfake’. deepfake staat voor audio en videobeelden die door middel van kunstmatige intelligentie zijn gecreëerd. Het is mogelijk om met deze theorie echte mensen dingen te laten zeggen of te laten doen dat ze nooit zelf gezegd of gedaan hebben. In deze documentaire laten ze zien wat deepfake allemaal kan en wat eventuele gevolgen kunnen zijn.
Mening:
Het was erg grappig dat we een documentaire over deepfake gingen kijken omdat deepfake toevallig ook het onderwerp was voor ons onderzoek. Wij konden dus de documentaire gebruiken voor een extra Meet&Greet. Omdat wij voor de documentaire al wat hadden gelezen wisten we wel hoe het ongeveer zou werken. Het was wel leuk dat we ook echt konden zien hoe het werkt, dat konden we weer gebruiken voor ons onderzoek. Onze hoofdvraag ging over de betrouwbaarheid van het nieuws in combinatie met de deepfake technologie. Daar werd in de documentaire ook een beetje aandacht aangegeven. Er werd in verteld dat de deepfake technologie zich in een rap tempo ontwikkeld en dat het binnenkort niet meer van het echte te onderscheiden is. Als het straks niet meer van echt te onderscheiden is, vind ik dat deepfake ook geen leuke ontwikkeling meer is. Het is grappig als je mensen iets kan laten doen zonder dat ze dat echt doen, maar zodra het net echt is vind ik het best gevaarlijk. Je kunt dan mensen dingen laten doen die ze helemaal niet gedaan hebben, iets wat niet grappig is voor de gedupeerde. Je kan dan heel raar neergezet worden waardoor iedereen een ander beeld van jou krijgt dan dat je bent. Dit kan net als bij de documentaire fame/shame gevolgen hebben voor je hele omgeving. Ik vind deepfake dus eigenlijk geen goede ontwikkeling en ik vind ook dat het alleen mag gebruikt worden door de politie en dat het strafbaar moet zijn voor de gewone mens.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​