top of page
Floor ckv.jpg
Floor ckv.jpg
floor ckv 2.jpg

Onderzoek 1

​

 

Ik doe het 1e ckv onderzoek samen met Femke van de Sande. Ons onderwerp is architectuur en wij gaan het inntel hotel (huisjeshotel) in Zaandam onderzoeken. Ik vind het zelf een erg interessant onderwerp omdat ik later graag architect wil worden. Femke wil later volgens mij ook iets gaan doen met architectuur en daarom past dit onderwerp goed bij ons. We zijn op het internet rond gaan zoeken naar opvallende gebouwen en kwamen toen uit bij het huisjeshotel. We vonden dit een interessant onderwerp voor onze hoofdvraag omdat we er graag achter wilden komen waarom het gebouw gemaakt is en waarom het er zo opvallend uitziet.

​

• Link Femke: https://samantavansteen.wixsite.com/website 

Voorwoord:

Inhoud:

​

  • Deelvragen:

           - Wat is de geschiedenis van het gebouw (en Zaandam)?

           - Welke historische verwijzing zit erin?

           - Wat is de gedachte en het doel achter het gebouw?

           - Wie heeft het gebouw ontworpen en waarom?

   •  Meet&Greet

  • Conclusie:                                  

          - Wat heeft de stijl van het huisjeshotel in Zaandam te maken met

             de omgeving waar het staat?

  • Bronvermelding

  • Taakverdeling

  • Reflectie / evalutatie

 

 

 

 

 

 

Femke en ik doen ons onderzoek over het huisjes hotel in Zaandam, wat ook wel Inntel hotel Zaandam genoemd wordt. Dit onderzoek is van waarde omdat er in dit onderzoek precies staat hoe het huisjeshotel tot stand gekomen is. Het onderzoek is goed omdat de goede informatie erin staat met betrouwbare bronnen. Het is handig voor mensen die net als wij geïnteresseerd zijn in de achterliggende gedachte van het gebouw. We hebben in dit onderzoek gebruik gemaakt van een hoofdvraag en deelvragen. Dit is de makkelijkste manier om een goed antwoord op de hoofdvraag te krijgen.

 

​

​

​

​

 

• Wat is de geschiedenis van het gebouw (en Zaandam)?

​

Het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam is geopend in 1986 in Zaandam.

Het was toen het tweede Inntel hotel dat werd geopend, inmiddels zijn

er al drie. Je hebt het Inntel Hotel Rotterdam Centre en het Inntel Hotel

Art Eindhoven. Het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam heeft 70 kamers.

Het hotel werd in 2010 gesloopt vanwege de komst van het nieuwe

hotel met de Zaanse huisjes. Het hotel heeft bovenaan gestaan op

de lijst van Top 12 apartste hotels in de wereld van de nieuwszender

CNN.  Het huidige hotel maakt deel uit van het in 2003 gestarte project

Inverdan met als doel het herstructureren van de Zaanse binnenstad.

Hiernaast een foto van het stadhuis wat ook deel uit maakte van het project Inverdan. De huisjes op de gevel zijn op 1 blauw huisje na allemaal groen. Het blauwe huisje staat voor het huisje van Monet, een schilder die in 1871 het schilderij La Maison Bleue schilderde, waar een blauw huisje op te zien is.

Zaandam is een stad in de provincie Noord-Holland. De stad heeft (na de metingen van 30 april 2017) 76.804 inwoners. Zaandam is ontstaan door de samenvoeging van Oostzaandam en Westzaandam in 1811. In de 17e eeuw en 18e eeuw was Zaandam verbonden met de walvisvaart, vandaar ook dat het wapen van Zaandam twee walvissen heeft.

 

​

​

​

 

 

 

 

 

• Welke historische verwijzing zit erin?

​

Zaandam is een stad in de provincie Noord-Holland. Zaandam is in 1811 ontstaan door een samenvoeging van de plaatsen Oostzaandam en Westzaandam. Zaandam stond bekend om hun zeer belangrijke houthaven en als enorm industrieel molengebied. Zaandam was ook een van de enige steden met een typisch eigen bouwstijl, de traditionele Zaanse architectuur. Onder Zaanse bouwstijl verstaan we de houten huizen, pakhuize, boerderijen en de lucht- en theehuizen. De meeste Zaanse huizen hadden maar één verdieping. Vrijwel alle huizen waren gebouwd met hout en waren in dezelfde stijl. Voor de huizen werd hout gebruikt omdat de bodem in de Zaanstreek van zeer matige kwaliteit is. De bodem had een te geringe draagkracht om zware stenen te kunnen dragen. Relatief lichte houten huizen konden dus beter met de bodem overweg. Daarnaast was Zaandam het centrum van de houthandel en het hout in de Zaanstreek was dus voordelig en voorradig. De gevels van de huizen waren meestal sierlijker dan die van steen. Dat komt omdat hout fijner bewerkt kan worden dan steen. Een ander belangrijk kenmerk van de Zaanse cultuur is de kleur van de

huizen. Vrijwel alle huizen hadden een groene kleur, die

overigens wel vele tinten kende. De groene kleur was niet

alleen voor de sier, het had vanwege de giftigheid in de verf

ook eigenschappen waardoor de verf beter op het hout bleef

zitten. Het huisjeshotel in Zaandam is gemaakt van 68 losse

gevels die allemaal de traditionele Zaanse architectuur/cultuur

weergeven. Alle gevels zijn gemaakt van hout en je ziet ook de

traditionele groene kleur terugkomen.

 

 

 

• Wat is de gedachte en het doel achter het gebouw?

 

Sinds 2003 wordt er gewerkt aan de herstructurering van het centrum van Zaandam.  De bedoeling van het project met de naam Inverdan is dat de traditionele Zaanse cultuur terug komt in de moderne kantoren, winkels, woningen, hotels etc. Inverdan is een oud Zaans woord wat ‘’afwijkend van de geplaatste bebouwing’’ betekent. Er wordt gebouwd aan de hand van een Masterplan dat is ontworpen door architect Sjoerd Peters. Het nieuwe stadhuis en ook het inntel hotel (huisjeshotel) zijn voorbeelden van het project. Omdat we graag wat meer informatie wilden hebben we de architect van het Inntel hotel, Wilfried van Winden gemaild. Door deze meet&greet weten we dat het een centraal idee was om een hotel te maken die je nog herinnert als je weer thuis komt. Een herkenbaar hotel, geen anoniem blok met allemaal dezelfde ramen. De gedachte van het gebouw is dus het laten terugkomen van de traditionele Zaanse cultuur in het Zaanse Centrum. Het doel was om er ook een opvallend hotel van te maken die je nog herinnert als je weer thuis komt. 

 

 

• Wie heeft het gebouw ontworpen en waarom?

 

De ontwerper van het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam is

Wilfried van Winden (zie hiernaast). Wilfried van Winden is geboren

op 24 november 1955 en is dus 62 jaar oud. Hij is een Nederlandse

architect die dus vooral bekend staat om zijn ontwerp voor het Inntel

Hotel. Hij studeerde in 1987 af als architect aan de TU Delft. In 1985

was hij een van de oprichters van het bureau Molenaar & Van Winden

Architecten in Delft. In januari 2009 ging hij daar weg en startte

zelfstandig het WAM architecten bureau. Naast het Inntel Hotel heeft

hij ook de Essalammoskee in Rotterdam-Zuid ontworpen, woongebouw

De Oriënt  in de Haagse wijk Transvaal en woongebouw De Marquant in Breda.

Wilfried houdt zich naast architectuur ook bezig met onderzoek en het

schrijven van artikelen en essays over verschillende onderwerpen.

Voor de vraag waarom Wilfried van Winden het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam heeft ontworpen en waarom in deze stijl, hebben wij een Meet&Greet gedaan door hem te mailen. We wilden eigenlijk ook nog een telefoongesprek voeren, maar dat is uiteindelijk niet meer gelukt omdat de mogelijke momenten bij ons helaas niet uitkwamen. Toen hebben we het dus gehouden op mailen. Hier de antwoorden van Van Winden:

​

  • Het centrale idee was om een hotel te maken dat je je nog herinnert als je weer thuis komt. Een herkenbaar hotel, geen anoniem blok met allemaal dezelfde ramen.

  • Verder hebben we het hotel opgevat als een tijdelijk huis.

  • Vanuit het stedenbouwkundig ontwerp werd gevraagd om iets te doen met de traditie van houten huizen uit de Zaanstreek.

  • We zijn gevraagd door de eigenaar van het hotel om een ontwerp te maken.

  • De eigenaar van het hotel was via via op ons bureau gewezen. We hebben een gesprek gehad en werk laten zien. Daarop heeft hij voor ons gekozen, omdat hij dacht dat we een ontwerp konden maken dat aan zijn wensen voldeed.

​

Hij is dus gevraagd om dit hotel te ontwerpen en er iets in terug te brengen in de Zaanse stijl, vandaar de Zaanse huisjes. Het waren ook geen oude gebruikte huisjes maar gewoon nieuwe, speciaal voor dit hotel gemaakt. Het was ook de bedoeling dat als je een bezoek aan het hotel hebt gemaakt, je als je thuis komt het nog zult herinneren.

​

​

​

​

 

 

 

We hadden verschillende ideeën voor een Meet&Greet:

  • Mailen met de ontwerper van het gebouw

  • De ontwerper bezoeken

  • Het gebouw bezoeken

  • Een architect bezoeken die er in gespecialiseerd in is

 

We wilden mailen naar WAM architecten om een telefoongesprek af te kunnen spreken, maar na een aantal mailtjes konden we geen geschikt moment vinden. We hebben het dus op mailen gehouden. Een bezoek aan het hotel zelf werd het ook niet omdat we wederom geen geschikt moment konden vinden om daar heen te gaan.

Tijdens het mailgesprek hebben we onze vragen kunnen stellen waarop Wilfried van Winden antwoord heeft gegeven. We hebben hele nuttige antwoorden gekregen waar we zeker wat mee konden, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan. Aan de hand van de antwoorden hebben wij onze antwoorden op de deelvragen geschreven. Aan de hand van de antwoorden op de deelvragen gaan we het antwoord geven op onze hoofdvraag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wat heeft de stijl van het huisjeshotel in Zaandam te maken met de omgeving waar het staat?

​

Als je goed kijkt naar de oude stad Zaanstad, zie je dat de stijl van toen erg lijkt op de stijl van het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam nu. Dat was natuurlijk ook de bedoeling van het project met de naam Inverdan. Bij het project zijn meerdere bouwwerken betrokken geweest dus het huisjeshotel komt ook overeen met bijvoorbeeld het gemeentehuis die in de zelfde stijl gebouwd is. Bij het huisjeshotel zie je goed de traditionele stijl van de oude houten huisjes met mooie gevels. Ook de groene kleur is heel goed te zien. Het gemeentehuis is niet van hout gemaakt, maar daar zie je bijvoorbeeld de groene kleur heel goed terug. De stijl van het huisjeshotel heeft dus te maken met de stijl van de huizen in Zaandam die daar vroeger stonden, maar het is ook betrokken bij de moderne omgeving in Zaandam. Door het Inverdan project is de traditionele Zaanse cultuur weer te zien in Zaandam en doordat het een project was waar veel gebouwen onder vielen is de stijl van het huisjeshotel ook enigszins gelijk aan de stijl van bijvoorbeeld het gemeentehuis.

​

 

 

 

 

 

 

 

Wat is de geschiedenis van het hotel (en Zaandam)?

Welke historische verwijzing zit erin?

Wat is de gedachte en het doel achter het gebouw?

Wie heeft het gebouw ontworpen en waarom?

​

 

 

 

 

 

 

Deelvragen:

Floor:

  • Welke historische verwijzing zit erin?

  • Wat is de gedachte en het doel achter het gebouw?

  • Bronvermelding

Femke:

  • Wat is de geschiedenis van het gebouw (en Zaandam)?

  • Wie heeft het gebouw ontworpen en waarom?

  • Bronvermelding

  • Mailen met Wilfried.

Floor en Femke:

  • Hoofdvraag. Femke heeft het begin van de conclusie gemaakt en Floor heeft het laatste deel van de conclusie gemaakt. Het was zo verdeeld omdat Floor nog niet haar laatste deelvraag had doorgestuurd die belangrijk was voor de conclusie.

​

​

​

​

​

​

 

De samenwerking met Femke was erg prettig. We waren alle 2 geïnteresseerd in hetzelfde onderwerp dus dat maakte de samenwerking ook wat makkelijker. De takenverdeling ging erg soepel en daar hebben wij ons alle 2 ook aan gehouden. Voor de volgende keer is het misschien handig om de Meet&Greet iets eerder te doen. Wij hadden deze keer het geluk dat de architect vrijwel gelijk reageerde, maar als dat niet zo geweest was hadden we een probleem. Ook hadden we beter van te voren even moeten kijken naar de deelvragen want pas op het einde kwamen we erachter dat twee deelvragen eigenlijk hetzelfde waren. Het maakte niet veel uit voor het antwoord op de hoofdvraag maar volgende keer is het toch handig om dat van te voren al te weten. Al met al vond ik dat het voor ons 1e onderzoek best goed is gegaan.

 

​

Inleiding:

Deelvragen:

floorckv 3.jpg
floor ckv 4.png

Wapen van Zaandam

floor ckv 5.jpg
floor ckv 6.jpg

Meet&Greet:

ckv s1.png
ckv s2.png

Conclusie:

Bronvermelding:

Takenverdeling:

Reflectie en evaluatie:

bottom of page